Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtIn Hongarije voorkomende slangen soorten.
Gepost door: Freddy ()
Datum: 21 augustus 2011 08:07

In Hongarije komen van nature zeven verschillende soorten slagen voor uit twee families, de Gladde slangen (Colubridae) Siklófélék op zijn Hongaars en de Adders (Viperidae) Viperafélék op zijn Hongaars.
Van de in Hongarije voorkomende slangen zijn alleen de adder en de Weideadder giftig, maar niet gevreesd, een bijt van één van deze slangen is zelden dodelijk. Het laatste dodelijke slachtoffer van een slangenbeet in Hongarije dateert uit 2001.
De adder is het eenvoudigst van de andere in Hongarije voorkomende slangensoorten te onderscheiden aan de ogen. Deze hebben een verticale pupil en lijken enigszins 'boos' te kijken door de wat uitstekende schub boven het oog die doen denken aan een frons. De ogen van de andere in Hongarije voorkomende soorten hebben een ronde pupil. De zigzagtekening op de rug komt veel voor bij adders maar soms ook bij andere slangen wat tot verwarring zou kunnen leiden.

Alle in Hongarije voorkomende slangen zijn wettelijk beschermd, een slang vangen of doden staat een boete op variërend van 10.000 tot 500.000 ft. (40 tot 2000 euro)

Hieronder volg een beschrijving van de in Hongarije voorkomende slangensoorten bij iedere soort heb ik eerst de Nederlandse naam gevolgd door de Latijnse naam tussen haakjes en als laatste de Hongaarse naam.Gladde slang (Coronella austriaca) Rézsikló


De gladde slang (Coronella austriaca) is een niet-giftige slang uit de familie van de gladde slangen (Colubridae).
Het is één van de zeven slangen soorten die voorkomt in Hongarije. De belangrijkste onderscheidende kenmerken van de gladde slang zijn de vrij uniforme bruine tot grijsbruine kleur, de gladde schubben, de donkere vlekkenrijen op de rug en staart, de eivormige kop met een ietwat spatelvormige snuit, gele ogen en een ronde pupil.
De gladde slang is een bedreigde en beschermde diersoort, het is verboden het dier te vangen, in gevangenschap te houden of te doden (boete 10 000 Ft). De gladde slang is relatief klein en onopvallend en heeft in vergelijking met andere soorten een verborgen levenswijze en wordt daardoor zelden gezien.Kaspische toornslang (Dolichophis caspius) Haragos siklóDe Kaspische toornslang (Dolichophis caspius) is een niet-giftige slang uit de familie gladde slangen (Colubridae).Hij staat bekent als erg agressief en deinst hij er niet voor terug om veel grotere tegenstanders aan te vallen. Ondanks dat deze slang niet giftig is kan zijn beet wel erg pijnlijke zijn door zijn scherpe tanden

Deze slang komt maar op een paar geisoleerde plaatsen in Hongarije voor: het Transdanubisch Middelgebergte in de buurt van Boedapest en Szársomlyó (zuid Hongarije). In 2000 is er ook één waargenomen bij een verlaten steenfabriek in paks. In Hongarije is de Kaspische toornslang beschermd (boete 500.000 ft)Ringslang (Natrix natrix) VízisiklóDe ringslang (Natrix natrix) is een slang uit de familie van de gladde slangen (Colubridae) en de onderfamilie Natricinae of eierlevendbarende waterslangen. De ringslang heeft een groot verspreidingsgebied in Europa en komt ook voor in Hongarije. In Hongarije is de ringslang beschermd het is verboden de slangen te verstoren, te vangen of te doden. (boete 10.000 ft) De ringslang is ongevaarlijk en niet giftig voor mensen. Het is een schuwe en rustige soort die zelfs bij directe bedreiging maar zelden bijt.
De ringslang kan een lengte bereiken van meer dan een meter en is betrekkelijk eenvoudig te onderscheiden aan de kleuren en de kenmerken van de ogen. Op het menu staan voornamelijk kikkers die langs de oevers van verschillende wateren buitgemaakt worden. De ringslang is sterk aan water gebonden vanwege de aquatische levenswijze en wordt zelden ver uit de buurt van een waterbron aangetroffen.Dobbelsteenslang (Natrix tessellata) Kockás siklóDe dobbelsteenslang of dambordslang (Natrix tessellata) is een slang uit de familie van de gladde slangen (Colubridae). Het is naaste familie van de ringslang (Natrix natrix).
De dobbelsteenslang heeft een olijfgroene tot donkerbruine of bijna zwarte kleur, in midden-Europa is de grijsgroene variant de meest voorkomende. Op de bovenzijde zijn meestal 4 of meer regelmatige duidelijke vlekkenrijen aanwezig, die soms versmolten zijn tot dwarsbanden. De vlekken zijn meestal donkerder tot zwart en zijn vaak enigszins vierkant van vorm. De dobbelsteenslang is aangepast op een leven in het water, dit is te zien aan de driehoekige, platte kop met een puntige snuit. De ogen steken wat uit en de pupil is rond. Hierdoor kan de slang beter zien onder water. Op de nek is vaak een V-vormige vlek aanwezig. De meeste mannelijke exemplaren blijven ongeveer 60-80 centimeter, vrouwtjes worden gemiddeld langer en kunnen meer dan 1,3 meter bereiken. Van de ringslang is de dobbelsteenslang te onderscheiden door het ontbreken van de gele ring rond de hals. De dobbelsteenslang niet giftig. In Hongarije is de dobbelsteenslang beschermd, het is verboden de slangen te verstoren, te vangen of te doden. (boete 10.000 ft)Esculaapslang (Zamenis longissimus) Erdei siklóDe esculaapslang (Zamenis longissimus) is een niet-giftige slang uit de familie gladde slangen (Colubridae). De maximale lengte is ongeveer 2 m, waarmee het een wat langere soort is in Europa. In het veld zijn de meeste exemplaren tussen 1,2 en 1,4 meter. De kleur is meestal donkergroen tot olijfgroen aan de bovenzijde en een beige tot gele buik. De buikschubben zijn grover om beter over bomen en takken te kunnen klimmer. Over de hele lengte zitten hier en daar witte puntjes op de schubben, vooral bij de flanken en soms in een patroon op de rug, en soms heeft de hals een lichte band. Jonge exemplaren zijn lichtbruin met een zwarte luipaardtekening. In Hongarije is de esculaapslang beschermd, het is verboden de slangen te verstoren, te vangen of te doden. (boete 10.000 ft)Adder (Vipera berus) Keresztes viperaDe adder (Vipera berus) is een giftige slang die behoort tot de familie van de adders (Viperidae). De slang wordt ook wel gewone adder, Europese adder of moerasadder genoemd.
De adder wordt ongeveer 50 tot 70 centimeter lang en is te herkennen aan de koperbruine tot rode ogen met verticale pupil, de wat uitstekende schub boven het oog en het zigzagpatroon op de rug. De giftigheid wordt vaak overschat, de adder is lang niet zo gevaarlijk als bijvoorbeeld de mamba's, de cobra's of de meer verwante ratelslangen. De beet van de adder kan wel gevaarlijk zijn voor de mens maar hoewel jaarlijks tientallen adderbeten worden geregistreerd zijn fatale gevallen uiterst zeldzaam. De laatste keer dat iemand aan een aderbeet overleed in Hongarije was in 2001. De symptomen na een beet verschillen sterk en kunnen bestaan uit pijn aan en het opzwellen van het gebeten lichaamsdeel, misselijkheid en totale incontinentie. Alleen als men sterk allergisch is voor het gif zal een zogenaamde anafylactische shock optreden, dit is een sterke allergische reactie van het lichaam die levensgevaarlijk kan zijn.
Een adder zal een mens niet snel aanvallen bij een ontmoeting maar zal hooguit toeslaan als het dier in het nauw gedreven wordt. Veel confrontaties zijn het gevolg van domme pech zoals het per ongeluk op een slang gaan staan of het plukken van bessen in een struik waarin zich een adder verschuilt. In Hongarije is de adder beschermd, het is verboden de slangen te verstoren, te vangen of te doden. (boete 50 000 Ft)Weideadder (Vipera ursinii) Orsini viperaDe spitssnuitadder of weide-adder (Vipera ursinii) is een giftige slang uit de familie van de adders (Viperidae).
De spitssnuitadder is een kleine soort die gemiddeld ongeveer 40 tot 50 centimeter lang wordt, uitschieters kunnen bijna twee keer zo lang worden. De slang heeft geen echt spitse snuit, maar omdat de kop lang niet zo breed is als veel andere adders lijkt de kop smaller. De openingen waar de infraroodzintuigen zitten zijn duidelijk te zien
De kleuren en patronen van deze soort wijken niet veel van elkaar af: de basiskleur is meestal grijsbruin met op het midden van de rug een enkele donker- tot roodbruine, meestal dun zwartomzoomde zig-zagstreep; deze is vrij smal en heeft meestal geen grote vlekken die met elkaar verbonden zijn. Vaak ligt de streep in een lichte band die net iets breder is dan de streep zelf. Aan weerskanten van de flanken zijn kleine bruine of zwarte vlekjes aanwezig.

  \\\\     
  c oo    Met vriendelijke groet, 
   \-/    FreddyOnderwerp Geschreven door Gepost
berichtIn Hongarije voorkomende slangen soorten. Freddy 21/08/2011 08:07
berichtRe: In Hongarije voorkomende slangen soorten. Nieuw HiLuc01 16/05/2015 17:34
berichtRe: In Hongarije voorkomende slangen soorten. Nieuw stejar 16/05/2015 19:22
berichtRe: In Hongarije voorkomende slangen soorten. Nieuw Naturegallery 16/05/2015 20:18
berichtRe: In Hongarije voorkomende slangen soorten. Nieuw Gilbert2000 17/05/2015 07:38
berichtRe: In Hongarije voorkomende slangen soorten. Nieuw isobel 18/05/2015 09:27
berichtRe: In Hongarije voorkomende slangen soorten. Nieuw Carline 07/07/2019 19:16
berichtRe: In Hongarije voorkomende slangen soorten. Nieuw Naturegallery 07/07/2019 21:54


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)