Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtIs het de EU menens met Polen en Hongarije?
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 21 januari 2018 17:50

Vanuit Boedapest becommentarieert gastredacteur Henk Hirs het groeiende conflict tussen de EU en de autoritaire regeringen van de lidstaten Hongarije en Polen.

Het lijkt erop dat de EU eindelijk een beetje van zich af begint te bijten tegenover de regeringen in Hongarije en Polen, die de democratie in hun landen ernstig ondergraven. Maar hoe ver zijn beide landen inmiddels eigenlijk afgegleden? Waarom duurde het zo lang voordat er daadwerkelijk actie werd ondernomen? En speel je met een politiek van sancties en harde maatregelen de nationalistische wind in beide landen niet juist in de kaart?

De „illiberale democratie” die de Hongaarse premier Viktor Orbán naar eigen zeggen opbouwt, is geen dictatuur in de klassieke zin van het woord (niemand verdwijnt tot nu toe in de gevangenis voor het uitspreken van zijn mening), maar het is zeker ook geen pluralistische en open democratie zoals we die in EU nastreven. In Orbán’s systeem, dat de politicoloog Jan Werner-Muller liever als “autoritair” betitelt, vertegenwoordigt de regerende partij (waarvan Orbán de onomstreden en almachtige alleenheerser is) niet alleen de meerderheid van de Hongaren, maar „het volk” en „de nationale zaak.” Zijn regering heeft in die optiek het volste recht om oppositie, pers, NGOs, vakbonden, cultuurorganisaties, controle-instanties (denk aan een Rekenkamer, een Autoriteit Financiele Markten of een Nationale Bank), het justitiele apparaat en rechtbanken, scholen en universiteiten enz. enz. te dwingen zich aan het beleid van „het volk” te onderwerpen. Waar zij dat niet doen, worden instanties en organisaties geknot in hun bevoegdheden, rechten en financiele mogelijkheden en personen bedreigd met ontslag voor henzelf en soms ook familieleden. Alles uit naam uiteraard van de wil van de meerderheid (want dat is democratie) en het nationaal belang.

Hongaarse oligarchen

Na acht jaar opbouw, is het nieuwe autoritaire systeem inmiddels zeer ver in de Hongaarse samenleving doorgedrongen. Er is met succes een nieuwe nationale bourgeoisie opgebouwd (de woorden van Agoston Mraz van een pro-Fidesz thinktank toen hij recent voor journalisten een opsomming gaf van de positieve prestaties van de Fidesz regering). Deze oligarchen en nieuwe rijken rond Orbán en zijn partij incasseren het leeuwendeel van de EU subsidies, dankzij een ingenieus staatssysteem van toewijzing (openbare uitschrijvingen worden overweldigend gewonnen door aan Fidesz gelieerde bedrijven) en corruptie (volgens sommige schattingen zeker 20%, volgens anderen eerder 40% van het totale bedrag). Grote delen van de Hongaarse economie zijn zo in handen van de Fidesz oligarchen gekomen (met als voornaamste uitzondering een aantal sectoren waar multinationals de markt in handen hebben, met name de autoindustrie). Socioloog en liberaal politicus Bálint Magyar betitelt het geheel als een mafiastaat. Hoewel er uiteraard nog steeds groepen en individuen zijn die zich verzetten (niet in de laatste plaats een aantal rechters van vooral lagere rechtbanken), is de macht en de invloed van de partij overal en raken alle vormen van oppositie steeds verder gemarginaliseerd. Wie anders wil, emigreert bij voorkeur naar West-Europa.

En dan Europa.

Opvallend is vooral het enorme verschil in de wijze waarop de EU met Hongarije en Polen omgaat. Waar Orbán eigenlijk acht jaar lang grotendeels zijn gang kon gaan, zolang hij maar formeel min of meer binnen de wettelijke lijntjes kleurde, wordt Polen al na twee jaar geconfronteerd met de artikel 7 procedure, die tot voor kort steevast “de nucleaire optie” werd genoemd, wat impliciet betekende: dat doen we nooit.

Orbán werd daarentegen jarenlang behandeld als.......

[sargasso.nl]Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtIs het de EU menens met Polen en Hongarije? Donald Troemp 21/01/2018 17:50


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)