Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtSchooluitval en analfabetisme rijzen in Hongarije de pan uit door hervormingen
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 21 januari 2018 17:54

Schooluitval en analfabetisme rijzen in Hongarije de pan uit door hervormingen

De regering hervormde het Hongaarse onderwijs om zoveel mogelijk kinderen naar vakopleidingen te krijgen. Resultaat: de schooluitval is in tijden niet zo hoog geweest en het analfabetisme is schrikbarend hoog.

Het zijn geen fijne cijfers voor een regering die hoog heeft ingezet op onderwijsvernieuwing: een kwart van de 15-jarige Hongaarse scholieren is functioneel analfabeet. Ze kunnen technisch wel lezen maar begrijpen weinig van een tekst. Ook rekenen is een probleem, zo blijkt uit een geheim gehouden regeringsrapport waar dagblad Népszava onlangs beslag op wist te leggen.

Nóg zorgelijker is misschien wel dat het aantal schoolverlaters in geen jaren zo hoog is geweest, vooral bij vakopleidingen, waar een kwart voortijdig afhaakt. Juist die vakopleidingen zijn de focus van het onderwijsbeleid van de regering-Orbán, die de ontwikkeling van productiebedrijven als speerpunt van de economische politiek beschouwt. Het onderwijs moet daarom vooral voor de industrie geschikte arbeidskrachten afleveren.
Vakschool

Sinds twee jaar wordt het aantal gymnasia (algemene middelbare scholen) verminderd en worden jongeren zoveel mogelijk gestimuleerd een vakschool te volgen. De leerplicht ging omlaag van 18 naar 16 jaar en op universiteiten, vooral de sociale vakken, is flink bezuinigd.

Sinds de regering eerdere onderwijshervormingen ongedaan heeft gemaakt, alle openbare scholen onderbracht onder één staatsbureau en een nieuw, verplicht lesprogramma invoerde met daarin onder meer een verplichte dagelijkse gymles, is de leerdruk ook enorm toegenomen.

Vrijdag voerden Hongaarse scholieren actie tegen de verouderde leerstof, de achterhaalde lesmethodes en de overladen lesdagen. 's Ochtends organiseerden ze in het hele land fora over de staat van het onderwijs en 's middags demonstreerden duizenden bij het parlement in Boedapest.

Pedagoge Csilla Aczél is blij met die acties. De moeder van twee dochters koos om financiële redenen voor een baan in het bedrijfsleven, maar volgt de onderwijsontwikkelingen nauwgezet. Tot haar opluchting slaagde haar oudste een jaar geleden voor het toelatingsexamen van een goed gymnasium. Vanwege het kleinere aantal plaatsen wordt dat steeds moeilijker. "Ze is een goede leerling, maar zelfs voor haar was het toelatingsexamen zwaar", zegt Aczél.

Ze vindt het zorgwekkend dat het huidige onderwijssysteem veel jongeren op veertienjarige leeftijd dwingt tot een vakopleiding, die de rest van hun leven bepaalt. "Met zo'n beperkte vooropleiding zijn ze absoluut niet voorbereid op een veranderende wereld. Hun vakkenpakket is ook zo gering dat ze geen kans maken om verder te studeren." Als voorbeeld noemt ze verpleegvakscholen: "Biologie of natuurkunde krijgen die leerlingen niet. Arts kunnen ze nooit worden."

Haar jongste zit nog in het kleuteronderwijs, maar ze maakt zich nu al zorgen over de lagere school: "De onderwijshervormingen werden ingevoerd toen mijn oudste naar de vierde ging en die kreeg het daarna echt veel zwaarder."
Verplichte dagelijkse gymles

De nieuwe dagelijkse gymles die bovenop de andere lesuren kwam, bleek een enorme belasting. Leuk is dat uurtje sport zelden, aangezien scholen er meestal geen docenten of voorzieningen voor hebben, zodat leerlingen vaak een uur lang trappen op en af lopen.

Voor basisscholieren kwam er verder de verplichting om........

[www.trouw.nl]Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtSchooluitval en analfabetisme rijzen in Hongarije de pan uit door hervormingen Donald Troemp 21/01/2018 17:54
berichtRe: Schooluitval en analfabetisme rijzen in Hongarije de pan uit door hervormingen Nieuw Rézi 22/01/2018 10:53
berichtGeheim rapport van de regering: Beroepsopleiding is in grote problemen Nieuw Donald Troemp 22/01/2018 18:21
berichtVertaling programma's van MorphoLogic Nieuw Donald Troemp 22/01/2018 21:15
berichtRe: Geheim rapport van de regering: Beroepsopleiding is in grote problemen Nieuw Rézi 23/01/2018 09:44
berichtRe: Schooluitval en analfabetisme rijzen in Hongarije de pan uit door hervormingen Nieuw Willie_ 23/01/2018 07:04
berichtRe: Schooluitval en analfabetisme rijzen in Hongarije de pan uit door hervormingen Nieuw karelvdb 23/01/2018 10:44
berichtRe: Schooluitval en analfabetisme rijzen in Hongarije de pan uit door hervormingen Nieuw Willie_ 23/01/2018 12:06
berichtRe: Schooluitval en analfabetisme rijzen in Hongarije de pan uit door hervormingen Nieuw Bohanon 08/02/2018 12:08


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)