Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /home/customer/www/hongarijeprikbord.nl/public_html/mods/topic_poll/topic_poll.php on line 389
Ervaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije
Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina


Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtErvaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije
Gepost door: Nick ()
Datum: 09 maart 2018 20:20

Beste forumgenoten,

Helaas ben ik de jongste niet meer en is mijn gezondheid ook niet meer wat ze ooit geweest is, en daarom ben ik met enige regelmaat aangewezen op bepaalde voorzieningen in de gezondheidszorg. Dat men de standaard van deze voorzieningen in Hongarije niet helemaal met die in Nederland kan vergelijken mag duidelijk zijn, maar toch zijn mijn eigen ervaringen niet alleen maar kommer en kwel. Sterker nog, over sommige dingen ben ik zelfs goed te spreken, en als men de ziektekostenpremie die men in Hongarije betaalt vergelijkt met die in Nederland dan heeft men natuurlijk ook minder reden om te klagen want je zit nu eenmaal niet voor een dubbeltje op de eerste rang.

Het is bekend dat het budget van de Hongaarse gezondheidszorg erg beperkt is, en ook schijnen enkele ziekenhuizen zich hierdoor zelfs op de rand van het faillissement te bevinden, maar ondanks dat is de kwaliteit toch niet zo slecht als men zou verwachten. Toen ik van Nederland naar Hongarije verhuisde was ik daar wel een beetje huiverig voor, en toen op gegeven moment mijn gezondheid plotseling sterk achteruit ging kwam de gedachte bij me op dat het misschien toch verstandiger zou zijn om terug naar Nederland te gaan, maar gaandeweg kreeg ik toch genoeg vertrouwen in de gang van zaken hier.

Wat ik zeer positief en opmerkelijk vind is dat alle artsen die ik tot nu toe heb gesproken (en dat waren er nogal wat) allemaal redelijk goed Engels spreken, en dat had ik zeker niet verwacht. Mijn eerste contact hier met een arts was met mijn lokale huisarts, en die sprak tot mijn grote opluchting goed Engels, en hij vertelde me al dat in Hongarije elke arts Engels spreekt. Ik had toen zoiets van 'eerst zien, dan geloven', maar hij bleek dus gelijk te hebben. Zelfs mijn tandarts spreekt een beetje Engels.
Wat de verpleegkundigen in het ziekenhuis in Boedapest betreft is het een heel ander verhaal, daarvan spreekt zo goed als niemand Engels (of Duits), tenminste niet op de afdelingen waar ík heb gelegen.

Ik zal hier enkele punten opsommen die ik als positief of negatief heb ervaren, en dingen die hier anders zijn dan in Nederland.

Positief:

- Zoals ik al zei spraken alle artsen die ik hier heb ontmoet Engels, een enkeling sprak liever Duits met me.

- Zoals ik ook al vermeldde vallen de kosten van de ziektekostenverzekering hier heel erg mee want ik betaal hier maar een fractie van de premie in Nederland.
Klein nadeel is wel dat als je naar een particuliere tandarts gaat deze niet wordt vergoed, maar de tandartstarieven vallen hier reuze mee. Zo had ik al een kroon voor ongeveer €125,-, en mijn tandarts hier doet kwalitatief niet onder voor die in Nederland, in tegendeel. Daarbij betaalde ik in Nederland ongeveer €50,- per maand verzekeringspremie voor de tandarts, en ik denk niet dat ik hier jaarlijks gemiddeld meer dan €600,- aan tandartskosten kwijt zal zijn, dus ben ik hier toch nog goedkoper uit.
Ook is het zo dat je hier een eigen bijdrage moet betalen voor je medicijnen, maar dat is over het algemeen niet zo veel, en als je voor chronische zaken een briefje van je specialist hebt dan is je eigen bijdrage nog kleiner.

- Ik hoef hier geen afspraak te maken voor een bezoekje aan mijn huisarts en specialist. Voordeel hiervan is dat ik niet lang hoef te wachten op een consult, nadeel is de lange(re) wachttijd in de wachtkamer, maar soms heb ik ook geluk. Gelukkig ben ik inmiddels al gewend aan de langere wachttijden die hier vanwege de bureaucratie en een gebrek aan efficiëncy op meerdere plaatsen gebruikelijk zijn.

- Een heel belangrijk punt is de kundigheid en zorgvuldigheid van de artsen waarmee ik tot dusver te maken heb gehad. Hierbij verwacht ik wel dat de artsen in het ziekenhuis van Boedapest tot de besten van het land zullen behoren en dit elders dus anders kan zijn, maar tot dusver alleen maar lof. Met een kleine ingreep werd hier zelfs een slordigheidje van mijn specialist in Nederland gecorrigeerd. Ook heb ik ervaren dat bepaalde onderzoeken hier uitvoeriger en daardoor beter worden gedaan.

Nadelen:

- Vanwege geldgebrek zijn de meeste gebouwen en andere faciliteiten verouderd. Ik wil hierbij de term 'hopeloos' niet gebruiken omdat men naar mijn ervaring toch nog een acceptabele standaard heeft. Acceptabel in de zin dat men over de benodigde standaardvoorzieningen beschikt.

- Bij een ziekenhuisopname (in Boedapest) moet je niet vreemd opkijken als je met vier á vijf patiënten op een kamer ligt die eigenlijk als tweepersoonskamer is bedoeld. Ook is het eten minder en minder smaakvol dan in Nederland en hebben de verpleegkundigen nóg wat minder tijd. Ook is het gebruikelijk dat je je eigen bestek en toiletpapier meebrengt.
Personeel in de publieke gezondheidszorg in Hongarije wordt zwaar onderbetaald, en dat is de reden waarom met name het beroep van verpleegkundige niet erg populair is, daarbij vertrekken veel verpleegkundigen en artsen vanwege de betere salariëring naar het buitenland.


- Zoals eerder al genoemd, lange wachttijden in de wachtkamer omdat men niet/zelden op afspraak werkt. Toen ik overigens eens een afspraak had heb ik ook langer dan een uur gewacht.

- Artsen zijn hier toch meer uit de hoogte dan in Nederland. In Nederland ga je op een informele manier met elkaar om en hier is dat meestal niet het geval.
Ik had overigens gelezen dat het in Hongarije niet ongebruikelijk is dat je je specialist een 'envelop' geeft, gratitude money genoemd. Dit om hun gebrekkige salaris een beetje aan te vullen, maar sommige patiënten denken ook dat ze zo een betere behandeling krijgen, iets wat naar mijn mening niet erg netjes van de betreffende arts zou zijn.
Maar om enige goodwill te creëren, en om me bij plaatselijke gebruiken aan te sluiten heb ik een specialist ook eens een dergelijke envelop toegestopt. Of ik hierna een betere behandeling heb gekregen kan ik niet beoordelen, maar ik moet wel zeggen dat ze hierna een stuk vriendelijker was. Een andere specialist weigerde om een envelop aan te nemen, net als het verplegende personeel.
Ik heb trouwens gelezen dat het in sommige ziekenhuizen mogelijk is om tegen een geringe vergoeding een zgn. VIP-kamer te krijgen, dan lig je helemaal alleen. Helaas was dit in de Semmelweis kliniek in Hongarije niet mogelijk.

En als men bereid is om meer uit te geven is er natuurlijk altijd nog de particuliere gezondheidszorg, en deze zal ongetwijfeld beter zijn. Ik heb me laten vertellen dat men vanaf een paar honderd euro per maand particulier verzekerd kan zijn, afhankelijk van leeftijd en het gekozen verzekeringspakket. Een groot hiervan is dat reeds bestaande ziektes/aandoeningen worden uitgesloten, maar is zeker een overweging waard als men nog gezond is en men een ruimer budget heeft.

Ik wil nogmaals vermelden dat het hier mijn persoonlijke ervaringen in Boedapest betreft, en ik verwacht zeker niet dat die overal en voor iedereen hetzelfde zijn.

Groet, NickOnderwerp Geschreven door Gepost
berichtErvaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije Nick 09/03/2018 20:20
berichtRe: Ervaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije Nieuw Nick 09/03/2018 20:51
berichtRe: Ervaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije Nieuw Donald Troemp 10/03/2018 01:25
berichtRe: Ervaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije Nieuw Nick 10/03/2018 01:58
berichtRe: Ervaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije Nieuw Donald Troemp 10/03/2018 02:00
berichtRe: Ervaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije Nieuw Nick 10/03/2018 02:29
berichtRe: Ervaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije Nieuw Donald Troemp 10/03/2018 02:34
berichtRe: Ervaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije Nieuw karelvdb 10/03/2018 03:08
berichtRe: Ervaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije Nieuw Nick 10/03/2018 03:18
berichtRe: Ervaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije Nieuw Nick 10/03/2018 03:20
berichtRe: Ervaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije Nieuw Donald Troemp 10/03/2018 03:28
berichtRe: Ervaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije Nieuw Nick 10/03/2018 03:39
berichtRe: Ervaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije Nieuw Donald Troemp 10/03/2018 03:41
berichtRe: Ervaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije Nieuw Nick 10/03/2018 03:46
berichtRe: Ervaringen publieke gezondheidszorg in Hongarije Nieuw Nick 10/03/2018 05:01
berichtErvaringen in de Semmelweis kliniek ! Nieuw A.R 10/03/2018 15:50
berichtRe: Ervaringen in de Semmelweis kliniek ! Nieuw Nick 10/03/2018 17:02
berichtJe hebt een zeer goede huisarts. Nieuw A.R 10/03/2018 18:57
berichtRe: Je hebt een zeer goede huisarts. Nieuw Nick 10/03/2018 22:31


Ga naar: •DiscussielijstZoekenLog in
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.