Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
gesloten discussieMogelijk Hongaars witwasschandaal met EU-geld
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 31 maart 2018 12:47

Mogelijk Hongaars witwasschandaal met EU-geld

Ruim een week voor de Hongaarse parlementsverkiezingen regent het corruptieschandalen rond premier Viktor Orbán. Het laatste schandaal betreft een mogelijk witwasprogramma van €3 mrd tot €4 mrd - grotendeels EU-geld.

Daarbij zou volgens de krant Magyar Nemzet gebruik zijn gemaakt van Hongaarse staatsbanken, diamanten en bankrekeningen in Arabische landen om geld te onttrekken aan EU-gefinancierde overheidsinvesteringsprojecten en dat door te sluizen naar politici. De Amerikaanse FBI zou op het spoor van de praktijken zijn dankzij een Hongaarse klokkenluider.

Volgens de Hongaarse politie is de berichtgeving ‘ver verwijderd van de realiteit’. De regering doet het af als propaganda door een krant die in handen is van een grote tegenstander van Orbán, Lajos Simicka.

En dat lijkt te werken. In de peilingen wijst alles op een grote overwinning op 8 april voor Orbáns partij Fidesz. Hij kan volgens de laatste stand rekenen op ruim 30% van de stemmen. Door een vrij complex kiesstelsel - een combinatie van een districtenstelsel en meerderheidsstelsel - is dat misschien zelfs goed voor een absolute meerderheid.

Het is ook zeker niet het eerste geval van corruptie in Orbáns omgeving. Zijn vader is bijvoorbeeld als onderaannemer betrokken bij verschillende dubieuze opdrachten voor riolering en een treinlijn langs het Balaton-meer.

Een van de meest duistere zaken betreft Orbáns schoonzoon, István Tiborcz, die met zijn bedrijf Elios Innovativ onder verdachte omstandigheden tientallen opdrachten heeft binnengehaald voor de modernisering van Hongaarse straatverlichting. De projecten zijn verdacht omdat er voor de verlichting 56% meer is uitgegeven dan gangbaar in de markt, zo meldde de Hongaarse website Direkt36. De aanbestedingen waren bovendien zo vormgegeven dat alleen Elios kans maakte, wat vaak een teken is dat er geld aan de strijkstok is blijven hangen.

Deze conclusie trok eerder dit jaar ook het Europese anti-fraudebureau Olaf. Olaf onderzocht twee jaar lang 35 van de aan Elios toegekende projecten en constateerde daarbij ‘grote onregelmatigheden’ en ‘belangenverstrengeling’. Olaf spreekt zelfs van georganiseerd bedrijfsbedrog en heeft daarom de Europese Commissie (EC) geadviseerd de subsidie van €43,7 mln terug te vorderen.

Of de EC in actie komt, is onbekend. Volgens een woordvoerder ligt bij de EU-cohesiefondsen 'de primaire verantwoordelijkheid voor fatsoenlijk management in handen van de lidstaten zelf’.

Olaf heeft Hongarije al eens op de vingers getikt voor een te dure aanbesteding van de metro in Boedapest. Ook daar werd aanbevolen geld terug te vorderen. Het ging om €283 mln op een bouwsom van €1,7 mrd. Ook dit geld is zover bekend nog niet teruggegeven.

Een van de grootste profiteurs van EU-subsidies uit Orbans vriendenkring is Lörinc Mészáros, de burgemeester van Felcsút, het dorp waar Orbán is opgegroeid. Toen Orbán werd verkozen in 2010 stelde Mészáros als ondernemer nog niet veel voor. Nu is hij met zijn bouwfirma de op zeven na rijkste man van Hongarije met een door Forbes Hungary geschat vermogen van €327 mln. Hij bezit 121 dochterondernemingen, waaronder de bank MKB die volgens Magyar Nemzet betrokken is bij het witwasschandaal.

In Felcsút ligt een van de meest controversiële EU-projecten ooit: een treinlijn van zes kilometer die volgens critici loopt van nergens naar nergens. Per dag telt die 25 passagiers, waar de subsidieaanvraag repte van 7000 man.

In Hongaarse media wordt vaak gekscherend gesproken van het privé-lijntje van Orbán omdat het loopt vlak langs zijn huis en favoriete voetbalclub Púskas Akadémia, een amateurclub die mag spelen in een van de mooiste en duurste (€12,4 mln) stadions van Hongarije.

[fd.nl]

[www.google.nl]

[bit.ly]

Government politicians embezzled 3-4 billion euros from the EU-funds and took it abroad?

According to Magyar Nemzet, this sum was deposited on Arab and Asian bank accounts. Furthermore, a Hungarian citizen who might know details about the issue is in the US Federal Witness Protection Program. Though FBI briefed Hungarian authorities about the issue, nobody travelled there from Hungary to interrogate him. The number of news regarding strange financial issues concerning the government is increasing lately. Havala: the channel to get EU-funds out of the country?

In fact, FBI suspects that the incredible amount of money was.........

[dailynewshungary.com]Onderwerp Geschreven door Gepost
gesloten discussieMogelijk Hongaars witwasschandaal met EU-geld Donald Troemp 31/03/2018 12:47
gesloten discussieStemmen van buitenlandse Hongaren zijn cruciaal voor premier Orbán Nieuw Donald Troemp 31/03/2018 13:18
gesloten discussieOverwinning Orbán niet meer zeker Nieuw Donald Troemp 31/03/2018 13:21
gesloten discussieWhen elections become business: 250 registered parties in Hungary Nieuw Donald Troemp 31/03/2018 13:37
gesloten discussieRe: Overwinning Orbán niet meer zeker Nieuw ifotep 31/03/2018 20:15


Ga naar: •DiscussielijstZoekenLog in
Deze discussie is gesloten.