Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtKan de Hongaarse oppositie Viktor Orbán verslaan?
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 07 april 2018 19:03

Kan de Hongaarse oppositie Viktor Orbán verslaan?

De kans is groot dat Viktor Orbán zich na dit weekend voor de derde keer op rij premier van Hongarije mag noemen. Zijn eerste termijn, tussen 1998 en 2002, niet meegerekend. Orbán kan volgens de laatste peilingen rekenen op pakweg 41 procent van de stemmen.

Daarmee haalt hij niet, zoals vorige keren, een tweederde meerderheid. Maar in het Hongaarse kiessysteem dat de grootste partij buitensporig bevoordeelt, is 41 procent ruim voldoende voor een comfortabele parlementaire meerderheid.

Vraag is wel hoe betrouwbaar de peilingen zijn, want Hongaren geven tegenwoordig nog maar moeizaam antwoord op de vraag op wie ze stemmen. Opiniepeilers moeten 6000 mensen aanspreken om 1000 antwoorden te krijgen.

Daarbij speelt de angst dat antwoorden niet geheim zijn waarschijnlijk een belangrijke rol, erkent Andrea Virág van denktank Republikon. "Ik denk dat de oppositie daardoor systematisch wordt onderschat en regeringspartij Fidesz overschat."

Koortsachtig

Toch rekent Virág op een overwinning van Orbán. Theoretisch heeft de oppositie tot vandaag elf uur de kans daar iets aan te doen. Tot dat moment kunnen partijen namelijk kandidaten terugtrekken, zodat er per kiesdistrict slechts een gezamenlijke en sterke oppositiekandidaat overblijft.

Dat recept werd hen een paar weken geleden in de schoot geworpen, toen de Fidesz-kandidaat bij tussentijdse burgemeestersverkiezingen in het stadje Hódmezövasarhely dankzij een gezamenlijke oppositiekandidaat onverwacht verpletterend verslagen werd. De peilingen, die een dikke overwinning voor de regeringspartij hadden voorspeld, zaten er toen 20 procent naast.

Sindsdien zijn de oppositiepartijen koortsachtig, maar vooral moeizaam, met elkaar aan het onderhandelen. De kloof tussen linkse partijen en de rechtse Jobbik bleek onoverbrugbaar. Ook de linkse partijen onderling konden het niet met elkaar eens worden. Eigenbelang - het terugtrekken van kandidaten kost geld - speelde daarbij een belangrijke rol. Daarnaast schatten vooral kleinere partijen zichzelf kansrijker dan de peilingen voorspellen.

Gekrakeel

Desondanks: vooral de laatste dagen trad in allerlei districten de ene partij na de andere terug ten gunste van kansrijkere oppositiekandidaten. Ze moesten wel. 60 tot 70 procent van de oppositieaanhangers blijkt bereid om op een andere partij te stemmen als Fidesz daarmee verslagen wordt.

Ook maakt het veel kiezers boos dat............

[www.trouw.nl]Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtDe Hongaarse premier Viktor Orbán bijt graag de Europese hand die hem voedt Nieuw Donald Troemp 06/04/2018 18:32
berichtWaarom de oppositie in Hongarije weinig kans maakt premier Viktor Orbán te onttronen Nieuw Donald Troemp 06/04/2018 20:45
berichtWie is Viktor Orbán? Nieuw Donald Troemp 07/04/2018 16:27
berichtSinds 2010 regeert de populist Viktor Orbán Hongarije Nieuw Donald Troemp 07/04/2018 16:53
bericht"God heeft u gebracht!" Nieuw Donald Troemp 07/04/2018 18:57
berichtKan de Hongaarse oppositie Viktor Orbán verslaan? Donald Troemp 07/04/2018 19:03


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)