Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtHongarije, geen land voor arme mensen
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 07 april 2018 15:27

Hongarije, geen land voor arme mensen (2017) - No Country for the Poor (2017) - Nem szegényeknek való vidék (2017)

Klik op de onderstaande link om de documentaire te bekijken:

[www.npo.nl]

Op zondag 8 april aanstaande gaan de Hongaren naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Hoe staat het eigenlijk met de kwaliteit van de Hongaarse democratie? Kun je nog spreken van democratie als ongelijkheid de norm is en de meest kwetsbare burgers zonder huisvesting of inkomen, maar bovenal zonder rechten aan hun lot worden overgelaten? De film Hongarije, geen land voor arme mensen volgt een stille maar belangrijke sociale revolutie ontketend door een groep daklozen samen met idealisten uit de middenklasse, die opkomen voor sociale rechtvaardigheid en burgerrechten.

Meer dan 30% van de Hongaarse bevolking leeft onder de armoedegrens en de kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. De afgelopen jaren heeft de overheid op grote schaal de uitkeringen verlaagd en in strijd met de Europese rechtsregels zelfs dakloosheid strafbaar gesteld. Maar er is ook verzet. Gedreven door de slogan De Stad is voor Iedereen gaan de activisten het gevecht aan met de onbarmhartige overheid. Hongarije, geen land voor arme mensen volgen we hun gevecht, van het juridische lobbywerk tot en met de geweldloze acties om huisuitzettingen te voorkomen. Zo ontstaat inzicht in het alledaagse onrecht in de Hongaarse samenleving: werkende mensen glijden langzaam, maar gestaag af in diepe armoede, hele families worden op straat gezet, zodat ouders de voogdij over hun kinderen verliezen. Sociale woningbouw en daklozenopvang zijn schaars en van abominabele kwaliteit en de overheden, hoog en laag, sluiten hun ogen voor die realiteit.

Na de tragische dood van twee van de oprichters voelt de groep dat de onverdraagzaamheid jegens hen toeneemt; hun strijd wordt dus nog belangrijker. Ondanks alle tegenslagen blijft de groep gemotiveerd werken aan hun idealen. De film geeft een inkijkje in een mini-maatschappij, die in praktijk brengt hoe het anders kan: een democratische en geweldloze beweging die werkelijk solidair samenleeft en zo een thuis biedt aan mensen voor wie in het nieuwe Hongarije geen plaats lijkt te zijn.

[portal.eo.nl]

Klik op de onderstaande link om de documentaire te bekijken:

[www.npo.nl]Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtHongarije, geen land voor arme mensen Donald Troemp 07/04/2018 15:27


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)