Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtVerkiezingen Hongarije: Stembureaus geopend
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 08 april 2018 11:54

Verkiezingen Hongarije: Stembureaus geopend

In Hongarije zijn zondag om 6 uur de stembureaus geopend voor de parlementsverkiezingen. Zowat 7,9 miljoen Hongaren kunnen nog tot 19 uur hun stem uitbrengen. De eerste officiƫle resultaten worden later op de avond verwacht.

Volgens de peilingen zal Viktor Orban zijn derde opeenvolgende ambtstermijn als premier binnenhalen. Zijn partij Fidesz zou de verkiezingen winnen met een voorsprong van 20 tot 30 procentpunt.
Haalt Orban opnieuw tweederdemeerderheid waarmee hij grondwet kan aanpassen?

De rechtspopulistische Hongaarse premier Viktor Orban lijkt op weg naar een derde opeenvolgende ambtstermijn. De vraag is nu vooral of zijn partij Fidesz ook een tweederdemeerderheid behaalt, zodat Orban -net zoals na de verkiezingen van 2010- naar believen de grondwet kan aanpassen.

Orban is al sinds 2010 de premier van Hongarije, en was dat ook al tussen 1998 en 2002. Na de verkiezingen van 2010 gebruikte hij zijn tweederdemeerderheid om een grondwetshervorming door te voeren, en volgens critici had Orban tegen 2013 zijn macht gebruikt om het electoraal systeem aan te passen aan de wensen van Fidesz.

Zo hertekende Orban de kiesdistricten en is het eenvoudiger voor de Hongaarse etnische minderheden die in het buitenland wonen (en over het algemeen pro-Orban zijn) om te stemmen, dan voor de Hongaren die geƫmigreerd zijn.

Door die aanpassingen in combinatie met een sterke invloed op de publieke opinie door de door de staat gecontroleerde media en regeringsgezinde private media, lijkt Orban erin te zijn geslaagd om een platform op poten te zetten dat hem een succes garandeert bij de komende verkiezingen.

Het parlement telt 199 zetels, die op worden op twee manieren verdeeld: 106 zetels gaan naar kandidaten die per kiesdistrict worden verkozen, waarbij de kandidaat met de meeste stemmen wordt verkozen. De 93 andere zetels worden proportioneel verdeeld op basis van de resultaten op nationaal niveau.

Met dit systeem, waarbij sinds 2010 geen score van 50 procent meer vereist is om verkozen te worden, behaalde Fidesz in 2014 96 van de 106 zitjes uit de kiesdistricten, hoewel de partij maar een absolute meerderheid kreeg in 20 districten. En met een totaal van slechts 45 procent van de stemmen, behaalde Fidesz een absolute meerderheid in het volledige parlement.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) noemde het kiessysteem in Hongarije in 2014 al 'vrij, maar niet evenwichtig'. En recent nog drukten de Verenigde Naties hun ongerustheid uit over de mensenrechten in Hongarije vanwege 'het constitutioneel en wetgevend kader' dat veranderd werd, met een verandering van het 'politieke tegengewicht' en 'een beperking van de macht van het Grondwettelijk Hof' tot gevolg.

Op weg naar derde termijn, ondanks schandalen

De Hongaarse premier Viktor Orban haalt, als we de peilingen mogen geloven, zondag zijn derde opeenvolgende ambtstermijn als premier binnen.

Zijn partij Fidesz zou de verkiezingen winnen met.............

[www.knack.be]

Een Hongaars stembiljetOnderwerp Geschreven door Gepost
berichtVerkiezingen Hongarije: Stembureaus geopend Donald Troemp 08/04/2018 11:54
berichtDe stembureaus in Hongarije zijn open - Video Nieuw Donald Troemp 08/04/2018 15:58


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)