Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtHongaren massaal naar de stembus
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 08 april 2018 21:56

Hongaren massaal naar de stembus

De Hongaren zijn zondag massaal naar de stembus gegaan. De opkomst voor de verkiezingen was met bijna 70% een stuk hoger dan vier jaar geleden (61,7%) toen de partij Fidesz en zusterpartij KDNP met 44% van de stemmen een twee derde meerderheid haalde in het parlement.

Een uitslag was om half negen zondagavond nog niet voorhanden, maar de verwachting is dat de hoge opkomst licht in het voordeel is van de oppositiepartijen die de afgelopen weken vooral campagne hebben gevoerd met de boodschap dat president Viktor Orbán de democratie ondermijnt en corruptie voedt. Orbán waarschuwde van zijn kant dat een overwinning van de oppositie zou betekenen dat de grenzen opengaan voor vluchtelingen.

Absolute meerderheid

In de peilingen scoorde Fidesz de afgelopen weken het beste met rond de 40%. Andere grote partijen zijn de rechtse partij Jobbik en de socialisten (MSZP) met allebei rond de 20%. Andere partijen die een goede kans hebben de kiesdrempel van 5% te halen zijn de groene liberalen (LMP) en de democraten (DK). De meeste analisten gaan ervan uit dat Fidesz zijn twee derde meerderheid verliest, maar de absolute meerderheid behoudt.

Veel belangstelling vanuit Brussel

De verkiezingen worden ook in Brussel met meer dan normale belangstelling gevolgd. De verhouding tussen Orbán en de Europese Commissie was de laatste jaren niet bepaald vriendelijk. Orbán en de Commissie vlogen elkaar meermaals in de haren vanwege het keiharde 'Nee' van Hongarije tegen het verdelen van vluchtelingen over de EU via een quotasysteem. Verder wordt Orbán regelmatig bekritiseerd vanwege zijn wens om van Hongarije een 'onliberale democratie' te maken, wat neerkomt op minder vrije markten en een grotere rol voor de staat. De Commissie heeft vooral moeite met het praktische deel ervan, namelijk dat de Hongaarse regering steeds meer invloed uitoefent op de rechterlijke macht en de media.

Sommigen hebben er voor gewaarschuwd dat Orbán mogelijk zelfs bereid is de EU te verlaten als Brussel te kritisch wordt. Maar volgens Csaba Fodor is dat sterk overdreven. Hij is vice-voorzitter van het Nezopont-instituut, dat goede banden heeft met de regering. ‘Het is weliswaar zo dat twee derde van de Hongaren vindt dat het de verkeerde kant op gaat met Europa, maar van de andere kant geeft 70% van hen aan dat ze wel in de EU willen blijven.’

Het Hongaarse parlement heeft in totaal 199 afgevaardigden. Daarvan worden er 106 gekozen in kiesdistricten. De overige 93 komen van de landelijke lijsten van de partijen. De verwachting van tevoren was dat het districtenstelsel in het voordeel van Fidesz werkt. In 2014 was dat ook het geval. Toen haalde Fidesz 44% van de stemmen, maar kon toch regeren met een twee derde meerderheid in het parlement doordat Fidesz-KDNP veel districten won.

[fd.nl]Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtLastige prognoses door onverwacht hoge kiesopkomst in Hongarije Nieuw Donald Troemp 08/04/2018 21:14
berichtHongaren massaal naar de stembus Donald Troemp 08/04/2018 21:56


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)