Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtViktor Orban wint Hongaarse verkiezingen en behoudt tweederdemeerderheid
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 09 april 2018 10:11

Viktor Orban wint Hongaarse verkiezingen en behoudt tweederdemeerderheid

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft de parlementsverkiezingen afgetekend gewonnen. Met bijna alle stemmen geteld, haalt zijn partij Fidesz 48,8 procent van de stemmen. Daardoor kan Orban zijn tweedederdemeerderheid in het parlement behouden. De opkomst lag met 70 procent uitzonderlijk hoog.

Orban noemde de resultaten kort na middernacht zelf al een "historische overwinning die ons de kans geeft om Hongarije te blijven beschermen". "De hoge opkomst neemt alle twijfels weg", aldus de premier.

Fidesz zou met dit resultaat minstens 133 van de 199 zetels halen in het Hongaarse parlement. Met die tweederdemeerderheid kan de Fidesz-partij opnieuw alleen regeren en kan premier Orban de grondwet aanpassen.

Anti-migratie

Oppositieleden en mensenrechtenorganisaties vrezen dat de premier zijn macht zal gebruiken om wraak te nemen op politieke tegenstanders. "Dat heeft hij eigenlijk ook al aangekondigd in een toespraak op 15 maart," zegt correspondent Stefan Bos. "Toen zei hij dat mensen die tegen Hongarije werken en voor migratie, op een legale, maar heel harde wijze zullen worden aangepakt."

De campagne van de Fidesz-partij werd gedomineerd door één thema: migratie. Orban beloofde om de Hongaarse grenzen te beschermen en geen moslimmigranten op te nemen.

Op het hoogtepunt van de vluchtelingenstroom over de Balkan, bouwde de regering van premier Orban een hek op de grens met Servië en Kroatië om migranten te stoppen.

Oppositie

De sterkste oppositiepartij wordt het extreemrechtse Jobbik (De Beteren) met 19,6 procent van de stemmen. De leider van Jobbik is opgestapt, omdat het resultaat lager was dan verwacht.

De socialistische partij MSZP kreeg de steun van 12,4 procent van de kiezers, de ecologische LMP 7,0 procent en de links-liberale DK 5,6 procent.

[www.vrt.be]

Megvan a kétharmad a Fidesznek

[index.hu]

Mandátumok

[index.hu]

Országos listák

[index.hu]Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtViktor Orban wint Hongaarse verkiezingen en behoudt tweederdemeerderheid Donald Troemp 09/04/2018 10:11
berichtRe: Viktor Orban wint Hongaarse verkiezingen en behoudt tweederdemeerderheid Nieuw Balázs 09/04/2018 10:29
berichtRe: Viktor Orban wint Hongaarse verkiezingen en behoudt tweederdemeerderheid Nieuw Jan 09/04/2018 11:07
berichtRe: Viktor Orban wint Hongaarse verkiezingen en behoudt tweederdemeerderheid Nieuw Donald Troemp 09/04/2018 14:10
berichtRe: Viktor Orban wint Hongaarse verkiezingen en behoudt tweederdemeerderheid Nieuw Carla 09/04/2018 11:35
berichtRe: Viktor Orban wint Hongaarse verkiezingen en behoudt tweederdemeerderheid Nieuw Jan 09/04/2018 11:09
berichtRe: Viktor Orban wint Hongaarse verkiezingen en behoudt tweederdemeerderheid Nieuw Donald Troemp 02/07/2018 15:06


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)