Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtMet nieuwe rechtbank dreigt Orbán Hooggerechtshof Hongarije buitenspel te zetten
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 20 juni 2018 13:42

Met nieuwe rechtbank (Közigazgatási bíróság) dreigt Orbán Hooggerechtshof Hongarije buitenspel te zetten

Hoe onafhankelijk is de rechterlijke macht straks nog in Hongarije? Die vraag ligt woensdag op tafel als het Hongaarse parlement stemt over de oprichting van een nieuw Hof van Beroep (Közigazgatási bíróság). Wie het in de toekomst aan de stok krijgt met de regering op gebied van asiel, demonstratierecht, politiegeweld of openbare aanbestedingen, zal zich tot dat nieuwe Hof moeten wenden.

Critici zien in het plan een poging van premier Viktor Orbán (55) de rechterlijke macht naar zijn pijpen te laten dansen, en vrezen dat de rechtsstaat in Hongarije ernstig in het gedrang komt.

Zo wordt de president van het Hof straks benoemd door het parlement. Daar heeft Orbán met zijn radicaal-rechtse Fidesz-partij een comfortabele meerderheid. De rest van de rechters wil Fidesz gaan selecteren uit de ambtenarij, waar de partij ook veel steun geniet. De kans is groot dat het Hof daarmee een politieke kleur krijgt.

Zeer onafhankelijk

Hongarije heeft al een Hooggerechtshof, de Kúria, dat als zeer onafhankelijk te boek staat. Na Orbáns verkiezingsoverwinning, begin april, werd de aanval er op ingezet. De Kúria had ongeveer vierduizend uitgebrachte stemmen ongeldig verklaard, waardoor Fidesz een zetel minder kreeg in het parlement. De regering beschuldigde de rechters daarop van politieke inmenging. Volgens een woordvoerder van Orbán was de Kúria ‘intellectueel nog niet volwassen’.

Voor de naar schatting drieduizend rechters in Hongarije is het bewaken van hun onafhankelijkheid een zware taak. Kort na de verkiezingen stapten zes van de vijftien leden van de Raad voor de Rechtspraak op, vermoedelijk uit zorg over de groeiende ondermijning.

Afwachten

De Venetië-commissie, die namens de Raad van Europa toeziet op de rechtsstaat in Europese landen, deed maandag nog een ultieme poging de parlementsstemming uitgesteld te krijgen. De hoop was dat Orbáns kabinet zou wachten tot na vrijdag, als de Venetië-commissie verslag doet van haar reguliere veldbezoek aan Hongarije. De Europese Volkspartij (EVP), de Europese familie waar Fidesz lid van is, had Boedapest opgeroepen het oordeel van de Venetië-commissie over de plannen met de rechtsstaat af te wachten.

Maar Orbán pakt onverstoorbaar door: sinds hij.......

[www.volkskrant.nl]

Hungary says to set up new administrative high court despite criticism

Hungary’s government plans to set up a new high court to deal with issues relating to public administration, the justice minister said on Monday, despite opposition concerns that it could increase political influence over judges.

Prime Minister Viktor Orban’s right-wing government, re-elected with a big majority last month, had originally tried to establish the new court in 2016 but it was blocked by the Constitutional Court.

Justice Minister Laszlo Trocsanyi dismissed concerns that......

[www.reuters.com]

Trócsányi szerint nem sérül a bírói függetlenség a közigazgatási bíróságok létrehozásával

[merce.hu]

Közigazgatási bíróság: más ítéletek születhetnek, mint eddig

[www.atv.hu]

Trócsányi szerint nem demokratikus, ha a bíróság nem a kormánynak ad igazat

[merce.hu]

Alaptörvénybe írja a Fidesz saját új bíróságait

[merce.hu]

Van links naar rechts: Trócsányi László; Orbán Viktor; Lázár János

Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtMet nieuwe rechtbank dreigt Orbán Hooggerechtshof Hongarije buitenspel te zetten Donald Troemp 20/06/2018 13:42


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)