Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtIDFA 2018: Nationalisme
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 23 november 2018 23:06

IDFA 2018: Nationalisme

IDFA: International Documentary Filmfestival Amsterdam

[www.idfa.nl]

Angst is ook een grote factor in Hungary 2018 van Eszter Hajdu. Zij volgt daarin de campagne van oud-premier Ferenc Gyurcsány tijdens de meest recente verkiezingen in Hongarije. Gyurcsány hoopt dat de oppositie erin zal slagen de regeerperiode van Viktor Orbán te beëindigen. Het is een ongelijke strijd. Orbán en zijn partij Fidesz controleren de media, hebben veel meer geld te besteden en het kiessysteem werkt in hun voordeel. Maar vooral houdt Orbán de kiezers in de greep met angst voor wat Gyurcsány schamper de ‘heilige drie-eenheid’ van vijanden noemt: zakenman George Soros, Brussel en migranten. Schaamteloos zuigen ze doembeelden uit hun duim. In Zweden verven vrouwen massaal hun haar donker omdat ze bang zijn te worden verkracht door migranten. En in Groot-Brittannië worden kinderen en masse door hun ouders naar klinieken gebracht voor geslachtsoperaties.

‘Oorlogspsychose’ is het woord dat Gyurcsány gebruikt voor wat Orbán aanwakkert. In de Doc Talk na afloop vertelt hij dat wanneer hij op campagnebijeenkomsten wilde praten over dingen als zorgkosten of het onderwijs de aandacht meteen verslapte. De reële problemen van de Hongaren zijn verdrukt door de angst voor abstracte en illusionaire gevaren. Dat is ook wat we in de documentaire terugzien. Gyurcsány’s vechtlust is aanstekelijk, maar we zien hoe hij telkens stukloopt op die muur van oorlogsretoriek. Gyurcsány is strijdbaar, nog steeds. Hij blijft ervan overtuigd dat dit niet de ware aard is van de Hongaren en herhaalt het in de Doc Talk nog maar eens, elk woord nadrukkelijk uitsprekend: ‘Orbán will lose power.’ Maar voor nu kruipt het land nog steeds vervaarlijk dicht richting een fascistische staat. Zoals Gyurcsány in de documentaire opmerkt: ‘een dictatorschap wordt gebouwd achter de schermen van de democratie.’

Achtentwintig jaar na de val van het communisme staat Hongarije aan de vooravond van de presidentsverkiezingen op een politiek kruispunt. Blijft Viktor Orbán met zijn Fidesz-partij aan de macht en gaat het land weer vier jaar van rechts-nationalistisch populisme tegemoet? Of komt voormalig minister-president Ferenc Gyurcsány met zijn linkse, pro-Europa-partij aan de macht? Filmmaker Eszter Hajdú volgde beide campagnes, maar kreeg bovendien toegang tot het persoonlijke leven van Gyurcsány. Unieke beelden tonen de soms ontroerende uitputtingsslag die de verkiezingskandidaat en zijn vrouw leveren om Hongarije naar links te bewegen.

De uitslag van de verkiezingswedloop werd op 8 april 2018 bekend, maar dat maakt het thema – wat drijft de rechtse kiezer – er niet minder urgent en fascinerend op. Meer nog dan een met lef en zorg gemaakt verslag van een politieke strijd, is dit een film voor iedereen die meer wil begrijpen van het opkomend nationalisme, zowel binnen als buiten Europa. Dat filmmaker Hajdú met dit geëngageerde portret tegen vele zere schenen schopte, blijkt wel uit het feit dat sommige medewerkers niet op de aftiteling genoemd wilden worden.

[cine.nl]

[www.debalie.nl]

[www.idfa.nl]

[youtu.be]

[youtu.be]Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtIDFA 2018: Nationalisme Donald Troemp 23/11/2018 23:06
berichtRe: IDFA 2018: Nationalisme Nieuw Jazmin 24/11/2018 08:25
berichtRe: IDFA 2018: Nationalisme Nieuw Donald Troemp 24/11/2018 08:33
berichtRe: IDFA 2018: Nationalisme Nieuw A.R 24/11/2018 17:06


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)