Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtOrbán kan gewoon zijn gang gaan op de breuk tussen Oost en West
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 08 december 2018 08:58

Orbán kan gewoon zijn gang gaan op de breuk tussen Oost en West

De reacties logen er niet om, toen de Centraal Europese Universiteit begin deze week bekendmaakte geen internationaal erkende onderwijsprogramma's meer in Boedapest te kunnen aanbieden. Een nieuwe onderwijswet in Hongarije noopt de instelling naar Wenen te verhuizen. Eurocommissaris Frans Timmermans zei zich daar 'ernstige zorgen' over te maken. De leider van de grootste fractie in het Europees Parlement, de Duitse christendemocraat Manfred Weber, nam het woord 'onacceptabel' in de mond.

Vervolgens gebeurde er niets. Zowel Timmermans als Weber verschool zich achter een oordeel dat het Europees Hof van Justitie nog moet vellen over de omstreden wet. En dan hebben we het hier over twee raspolitici die zich kandidaat hebben gesteld voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, een functie die onder de huidige voorzitter Jean-Claude Juncker veel politieker is geworden.

Brussels schijngevecht

Weber maakte het helemaal bont door het Europees Hof publiekelijk op te roepen om snel met een beslissing te komen. Alsof een vrij anonieme rechter in Luxemburg de beslissing kan leveren in een schijngevecht dat Brussel al geruime tijd met de Hongaarse premier Viktor Orbán lijkt te voeren. Juist de vraag of Orbán de academische vrijheid in de Europese Unie aantast, verdient een politiek oordeel. Maar geen enkele machthebber in de EU durft daar blijkbaar zijn vingers aan te branden.

Gaat het dan om een ingewikkelde kwestie? Dat niet. De gewraakte, aangepaste wet uit april 2017 was een nieuwe poging van Orbán om politieke munt te slaan uit nog steeds levende antisemitische gevoelens onder delen van de Hongaarse bevolking. Zijn mikpunt is de joodse Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros, die in het voormalige Oostblok honderden miljoenen heeft gepompt in het promoten van vrijheid en democratie. De oprichting van de Centraal Europese Universiteit in 1991 hoorde daar ook bij.

Autoritair bewind

De universiteit heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een zeer gerespecteerde instelling in Oost-Europa, maar Orbán zag hierin vooral een bedreiging bij het verkopen van zijn eigen autoritaire bewind als alternatief voor het in zijn ogen veel te liberale beleid uit Brussel. Door nieuwe restricties op te leggen aan 'buitenlandse' universiteiten heeft hij nu de facto een belangrijke tegenstander uit de weg geruimd. Vanaf 1 januari mag de Centraal Europese Universiteit geen nieuwe studenten meer aannemen, wat een verhuizing noodzakelijk maakt.

Politiek gezien is de affaire wel een harde noot om te kraken. Orbán behoort door zijn lidmaatschap van de Europese Volkspartij al jaren tot de politieke elite in Brussel. De afgelopen jaren groeide hij wel uit tot een blok aan het been, maar geen enkele zusterpartij durfde het tot dusver aan om voor verwijdering uit de familie te pleiten.

Steun voor Orbán

Orbán weet ook dat hij op steun kan rekenen in andere landen in Oost-Europa. Polen is zijn grootste medestander, maar als het gaat om zijn gevecht tegen liberale waarden reikt zijn invloed verder. Dat bleek deze week weer, toen EU-landen in een verklaring wilden vastleggen dat alle jongeren moeten kunnen meekomen met de digitalisering van de samenleving. Het ging mis bij een passage waarin ook de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transseksuelen en interseksepersonen werden opgesomd. Dat wilden Hongarije en Polen niet, waarna EU-voorzitter Oostenrijk de tekst aanpaste (en later weer terugkrabbelde).

De strijd is terug te voeren op de vraag wat voor waardegemeenschap de EU eigenlijk is. Oost-Europese landen willen daarin veel minder ver gaan. Diplomaten zeggen dat Polen en Hongarije veel vaker hun kont tegen de krib gooien. Dan gaat het bijvoorbeeld om de vraag wie er precies recht hebben op ouderschapsverlof of wat de definitie van een sekse moet zijn bij toetreding van de EU tot een internationale conventie om (huiselijk) geweld tegen vrouwen te bestrijden. Zij krijgen daarbij geregeld steun van andere landen uit het voormalige Oostblok, waaronder Bulgarije en Slowakije.

Scherpe breuk

Dergelijke kwesties laten zien dat de breuk tussen Oost en West in de EU veel scherper is dan menigeen vermoedt. Maar dat moet voor politici geen reden zijn om zo veel mogelijk te proberen de lieve vrede te bewaren, ook niet als ze straks op een nieuwe post in Brussel een bruggenbouwer willen zijn. Orbán kan zo de ene na de andere overwinning aan zijn volgelingen tonen en, in tegenstelling tot de Centraal Europese Universiteit, nog lang op zijn post in Boedapest blijven zitten.

[fd.nl]Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtOrbán kan gewoon zijn gang gaan op de breuk tussen Oost en West Donald Troemp 08/12/2018 08:58
berichtRe: Orbán kan gewoon zijn gang gaan op de breuk tussen Oost en West Nieuw LK 08/12/2018 14:20
berichtRe: Orbán kan gewoon zijn gang gaan op de breuk tussen Oost en West Nieuw ifotep 09/12/2018 10:34
berichtRe: Orbán kan gewoon zijn gang gaan op de breuk tussen Oost en West Nieuw Leon 09/12/2018 14:20
berichtTest - Print screen - Schermafbeelding Nieuw Donald Troemp 09/12/2018 14:48


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)