Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtOrban zonnekoning in z’n dorp
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 20 december 2018 10:38

’Ministers zijn opeens schatrijk. Hoe kan dat nou?’
Orban zonnekoning in z’n dorp


FELCSÚT - In zijn thuisdorp Felcsút speelt de anti-Europese populist Viktor Orbán zonnekoning, met miljoenen euro’s aan EU-geld. De voortdurende protesten in de straten van Boedapest laten hem koud, maar de mensen in zijn woonplaats worden inmiddels wakker.
In de zomer rijdt het door de Europese Unie bekostigde treintje wel zijn ritjes rond Felcsút.

In de zomer rijdt het door de Europese Unie bekostigde treintje wel zijn ritjes rond Felcsút.

Midden op de besneeuwde poesta, op 40 kilometer van Boedapest, ligt een pastelkleurig station. Forensentreinen stoppen hier niet, maar wel een donkergroen stoomtreintje op smalspoor. Er zijn echter toeristen noch andere reizigers, en de trein rijdt evenmin. Naast het perron staat een bord met Europese vlag: alles is betaald met twee miljoen euro uit Brussel, zoals vrijwel alles in het plaatsje. Welkom in Felcsút, het geboortedorp van de minister-president Orbán. De voetbalspits liet er een fors stadion bouwen, de Pancho Arena, en met het stationnetje werd zijn andere hobby bevredigd.

István Tóth zit te blauwbekken. De bewaker van het station, afkomstig uit Tatabánya waar ook Feyenoord-legende József Kiprich geboren werd, heeft het niet zo op de regering. „Ik ben tegen Orbáns slavenwet”, vertelt de veiligheidsman. Die regel nam het parlement vorige week aan en leidde direct tot felle protesten. Werknemers moeten tot vierhonderd uur overwerken en krijgen pas drie jaar later hun geld uitgekeerd. „Dat is niet eerlijk en totaal onzeker! We moeten toch rekeningen betalen en kinderen voeden?” Tóth is duidelijk een tegenstander van Orbán: „Die man is niet te vertrouwen. Zijn vriend Lörinc Mészáros - de loodgieter en burgemeester uit dit dorp - is inmiddels een miljardair en bezit alle media. En de ministers zijn opeens schatrijk. Hoe kan dat nou?”

Iets verderop staat de pompeuze Puskás Akadémie, een hypermodern voetbalinternaat voor miljoenen euro’s, vernoemd naar het nationale idool. Jonge sporters in blauwe trainingspakken en driehonderd man personeel lopen in en uit. Buiten staan enkele medewerkers te roken. Een oude vrouw met een witte hoofddoek mompelt: „Die protesten in Boedapest zijn toch walgelijk. Ze besmetten ons parlement als symbool.” Maar een collega uit de keuken meent: „Het is legitiem protest om de hardwerkende werknemers te beschermen.” De voetbalacademie en het aanpalende stadion vindt hij ’goed voor de werkgelegenheid en de sporters’, maar: „Het is beter als het EU-geld naar ons kapotte zorgstelsel gaat.”

De buren van het grotesk grote stadion hebben gemengde gevoelens over de arena. Gyula Szentirmai (76) is ronduit kritisch: „Ons dorp en de fans kunnen het stadion niet bekostigen. Dus is er weer publiek geld nodig. Maar dat kunnen ze beter in onderwijs stoppen.” De oude man vindt dat Hongaarse politici niet naar het volk luisteren: „Er emigreren teveel jonge mensen, en persvrijheid of onafhankelijke rechters bestaan al lang niet meer. Het zou een ramp zijn als de EU de geldkraan dichtdraait.”

[www.telegraaf.nl]

Klik op de onderstaande afbeelding of de link voor een vergroting !!!

[ibb.co]

www-telegraaf-nl-2018-12-20-10-33-03Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtOrban zonnekoning in z’n dorp Donald Troemp 20/12/2018 10:38
berichtRe: Orban zonnekoning in z’n dorp Nieuw Jazmin 20/12/2018 16:26


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)