Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtViktor Orban schoffeert Juncker en EVP ondanks reprimande en schorsing
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 06 april 2019 14:14

Manfred Weber, kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie namens de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP), ‘beledigde de Hongaren’. Huidig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is een ‘authentieke socialist’ en de eindbalans van zijn mandaat is: ‘de Engelsen vertrekken, de migranten komen binnen’.

Zo ging de Hongaarse premier Viktor Orban vrijdag te keer tegen zijn EVP-collega’s bij de Europese campagnestart van zijn nationaal- populistische Fidesz-partij in Boedapest. Nieuw was zijn boodschap niet, maar wel opmerkelijk: de EVP had Fidesz vorige maand net geschorst omwille van een postercampagne waarin hij Juncker frontaal aanviel.

Een van de voorwaarden om het volwaardige lidmaatschap terug te krijgen, was dat Fidesz zich voortaan zou onthouden van dit soort aanvallen. Een raad van drie ‘wijzen’, inclusief voormalig voorzitter van de Europese Raad voor regeringsleiders Herman van Rompuy, moet erop toezien dat Orban die voorwaarden naleeft.

Maar van de rode lijnen van de EVP leken Orban en zijn partijgenoten zich vrijdag, in een congrescentrum bij de Donau, weinig aan te trekken. Minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto rakelde een samenzweringstheorie op over de honderdduizenden migranten die naar Europa kwamen in 2015. Hun migratie was volgens Szijjarto onderdeel van een ‘plan’ om een wereldwijde ‘bevolkingsuitruil’ te verwezenlijken. Een plan waarin ‘Brussel’ een belangrijke rol zou spelen.

Orban dreigde van zijn kant dat zijn partij zich na de verkiezingen alsnog kan afkeren van de EVP, indien die te ver zou overhellen naar de linkse of liberale flank.

Bronnen binnen de EVP-top zeggen verrast te zijn dat de Hongaar niet reeds vorige maand, tijdens de discussie over schorsing, de eer aan zichzelf hield door uit de partij te stappen.

De praktische gevolgen van die schorsing blijken ondertussen beperkt. Leden van Fidesz mogen niet meer aanwezig zijn bij partijvergaderingen, maar de twaalf Europarlementariërs van de partij blijven deel uitmaken van de christendemocratische fractie in het Europese Parlement. Dat is een gevolg van de scheiding tussen de EVP als politieke familie van partijen uit EU- en niet-EU-landen en de parlementaire fractie.

[www.standaard.be]

Orbán: Brussels wants to replace Europe's population to destroy Christian culture and nation states

[index.hu]Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtViktor Orban schoffeert Juncker en EVP ondanks reprimande en schorsing Donald Troemp 06/04/2019 14:14


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)