Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtZelfs met een klein pensioentje ben je rijk in Hongarijebijlage
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 03 mei 2019 15:45

Zelfs met een klein pensioentje ben je rijk in Hongarije

Nederlandse emigranten hebben Hongarije ontdekt. Een van de redenen: pensionado's genieten er flinke financiële voordelen en er is rust en ruimte. Volgens de makelaar loopt het 'als een dolle'.

Hij komt net van de Hongaarse bijbelclub, die hij een paar keer week leidt in het dorpje Tiszaszentimre. Nu rust aannemer en makelaar Evert Brons even uit met een glaasje wijn op de bank en vertelt dat hij inmiddels 27 jaar in Oost-Hongarije woont. Hij kwam er omdat hij van het land en zijn inwoners hield. ‘De eerste keer dat ik hier kwam, begin jaren negentig, zag ik overal enorme kastelen en landgoederen te koop staan. Ik zag meteen het potentieel, maar het kopen van dat soort objecten was destijds nog verboden.’

Brons liet zich echter niet ontmoedigen, kocht een klein huisje voor 10.000 Duitse mark en startte van daaruit zijn aannemersbedrijf. Tien jaar later breidde hij zijn bedrijf uit met een makelaardij om Nederlanders en Belgen te helpen die in Hongarije naar een woning zochten. ‘Het liep van begin af aan goed, maar vreemd genoeg kwam de grote sprong pas kort na de economische crisis.’ Het kwam volgens hem door de speciale wetgeving voor gepensioneerden die in Hongarije zijn vrijgesteld van inkomstenbelasting. ‘Sinds we daarmee Hongarije zijn gaan promoten als land om naar te emigreren, ook voor mensen met een kleine portemonnee, loopt het als een dolle.’

'Tisza Frisza'

Tussen 2010 en 2017 is, volgens het CBS, het aantal Nederlandse huishoudens dat naar Hongarije emigreert meer dan verdubbeld tot meer dan 320 per jaar. In Oost-Europa telt alleen Polen meer migranten uit Nederland. En die trend omhoog zet volgens Brons nog door, zeker als ook de mensen met alleen een vakantiehuis worden meegeteld. Over die groep zijn geen officiële data bekend.

In Tiszaszentimre is dat goed te merken. Overal zitten Nederlanders en Belgen. Schuin tegenover het kantoor van Brons heeft een Fries echtpaar een vakantiehuisje gekocht “Tisza Frisza”. Iets verderop komen twee Texelaars te wonen. Nog een huis verder is een Belg bezig met het inspecteren van zijn gazon op graslarven. ‘Het is een plaag’, klaagt hij.

Weg van het lawaai

Ank en Ton van Gemeren, ook in het dorp, vertellen dat het financiële voordeel van Hongarije voor hun een belangrijke reden was om te vertrekken. Ton is 64 en vervroegd met pensioen. Dat betekent geen belasting over zijn pensioenuitkering en als hij 65 wordt, mag hij gratis reizen met het openbaar vervoer. Ank is iets jonger. Ze werkte bij de post en als brandweervrouw, maar is sinds een paar jaar arbeidsongeschikt. Ook haar WIA-uitkering is in Hongarije onbelast. Alles bij elkaar levert dat al snel een voordeel op van honderden euro’s per maand.

Maar de financiën waren zeker niet de enige reden om te vertrekken uit hun oude woonplaats Boskoop. Nog belangrijker was de continue stress, prestatiedrang en drukte in Nederland. Zeker nadat ze hun huis hadden verkocht en waren verhuisd naar een huurappartementje werden ze gek van het lawaai, en wilden zo snel mogelijk weg.

‘Eerst hebben we naar Spanje gekeken’, vertelt Ank, maar dat bleek toch nog behoorlijk duur. Hongarije was aanvankelijk niet in beeld, ze waren er zelfs nog nooit geweest. Maar door haar zus aangestoken, die in Hongarije op huizenjacht was geweest, zijn zij ook daar gaan kijken en werden verliefd.

Vijf jaar geleden kochten ze hun huis dat met de verbouwing erbij ongeveer een ton heeft gekost. ‘De eerste paar jaar was het alleen voor vakanties, maar sinds vorig jaar wonen we hier permanent’, zegt Ank.

Bed & breakfast

Voor Heleen en Henk Hendriks (beiden 58 jaar) had het vertrek vooral te maken met werk. Henk had het helemaal gehad met zijn baan bij de Belastingdienst en ook Heleen had behoefte aan iets andere. ‘We waren op zoek naar een nieuwe levensinvulling’, zegt Heleen. Rentenieren was geen optie. Ze wilden iets te doen hebben, het liefst een bed & breakfast. Ze dachten eerst aan Oost-Duitsland, Spanje en Portugal. Maar op een emigratiebeurs kwam Hongarije in beeld vanwege de lage prijzen en het feit dat Nederland met het vliegtuig snel bereikbaar is.

Ze kochten een stukje grond met gebouwen in Poroszló aan het Tisza-meer voor €27.000 en lieten het voor een veelvoud verbouwen tot een luxe woonhuis. Een apart gastenverblijf met vier kamers is geschikt voor tien tot twaalf mensen: B&B 'Tisza Topic'.

‘Of het een goede investering is, moet natuurlijk nog blijken. Maar over het aantal gasten mogen we niet klagen. Eigenlijk zitten we van mei tot en met september vol’, vertelt Henk die dertig jaar bij de Belastingdienst had gewerkt. Zijn vertrekpremie van €40.000 was volgens hem een welkome aanvulling op de reserves, maar het besluit te vertrekken stond al eerder vast. Ook voor Heleen die in Nederland in het onderwijs werkte, een beroep dat ze met plezier deed, maar waar ze absoluut niet oud in wilde worden.

Dat het na een jaar al zo goed loopt, had Henk niet durven dromen. ‘We zijn vijf jaar voor op schema. Grappig genoeg vooral door gasten uit Hongarije. Die vinden het aantrekkelijk, omdat het iets heel anders is dan de vaak wat oubollige kamers die lokale verhuurders aanbieden.’

Migratiebeleid

De 78-jarige Jeanne Beerens vertrok in 2005 naar Hongarije. Ze vertelt dat ze uit een schippersfamilie stamt en sinds 1980 in Rotterdam en Capelle aan de IJssel woonde. Jeanne zegt dat ze haar buurt zag veranderen en zich er niet meer thuis voelde. Ze toont sympathie voor strenge migratiebeleid van de regering-Orbán, tegen migranten uit Afrika en het Midden-Oosten. Volgens makelaar Brons geldt dat voor meer Nederlanders die naar Hongarije emigreren. Voor Heleen en Henk Hendriks speelde dat overigens geen rol van betekenis.

Na de moord op Pim Fortuyn wist Jeanne zeker dat ze weg wilde. De laatste politici waar ze nog een beetje respect voor had waren Wim Kok en Ruud Lubbers. De rest heeft in haar ogen geen voeling meer met de bevolking. ‘Belasting betalen, daar zijn we ons hele leven goed voor, en dan eindigen we bij de voedselbank.’

Jeanne vreesde dat ze in Nederland met haar AOW aan lager wal zou raken, en besloot te vertrekken naar Hongarije waar ze een paar keer op vakantie was geweest. Dat was in 2005. Inmiddels heeft ze haar huisje verkocht en woont nu als huurder in een vleugel van het makelaarskantoor van Brons.

‘Een paar jaar geleden was ik heel erg ziek en toen besefte ik dat ik niet eeuwig zelfstandig kon blijven wonen. Hier word ik goed verzorgd. Er is een dokter in de buurt, een apotheek. De ziektekostenverzekering is betaalbaar en er kan - zodra het nodig is - voor me worden gekookt en gewassen. Wat wil je nog meer?’

Brons zegt binnenkort meer gepensioneerden in huis te nemen. Met werken stopt hij over niet al te lange tijd, waardoor het kantoor langzaam maar zeker kan worden omgebouwd tot verzorgingshuis. ‘Het personeel heb ik al, en de volgende twee bewoners ook.’

Regio rond Pécs het meest in trek

Het gebied rond het Tisza-meer is slechts een van de regio’s waar veel Nederlanders en Belgen neerstrijken. Van oudsher is dat het toeristische Balatonmeer. Maar daar zijn de huizen de laatste jaren behoorlijk duur geworden. Veel mensen wijken daarom volgens Robert Kemkers van GeGe Makelaars nu uit naar het zuidwesten van Hongarije, zoals de provincies Tolna, Baranya en Somogy. Pécs, een van de oudste steden van Hongarije, trekt veel Nederlanders en Belgen. ‘Zeker de helft van de mensen uit de Benelux zijn daar te vinden.’

Vaak zitten zij op een kluitje. Zo wordt in de gemeente Boldogasszonyfa al gesproken van de ‘Holland Utca’ (Hollandse straat). Het dorpje Tevel telt tientallen Nederlandse en Vlaamse families. Hetzelfde geldt voor Kán, Gorica, Pusztakisfalu en Vadásztelep, die zo klein zijn dat er bijna meer Nederlanders en Vlamingen wonen dan Hongaren. Een andere toplocatie is volgens vastgoedadviseur Vincent Eggermond ‘de Hollandse wijnheuvel’ in Simontornya, een dorp dat ook bekend staat vanwege het trance-festival ‘Ozora’ met jaarlijks 60.000 bezoekers.

Volgens zowel Eggermond als Kemkers gaat het bij de meerderheid van de vastgoedaankopen nog altijd om vakantiehuizen. Maar ook zij zien net als Evert Brons het aantal échte migranten toenemen. De procedure voor immigratie in Hongarije is volgens hen vrij eenvoudig. Een paar formulieren invullen, veel meer is het niet. Zorgen over de kwaliteit van de gezondheidszorg zijn overdreven. En het opgeven van de Nederlandse nationaliteit is niet nodig.

[fd.nl]


Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtZelfs met een klein pensioentje ben je rijk in Hongarijebijlage Donald Troemp 03/05/2019 15:45
berichtRe: Zelfs met een klein pensioentje ben je rijk in Hongarijebijlage Nieuw Donald Troemp 03/05/2019 15:48
berichtmakelaar? foutief bedrijfsnummer Nieuw dekkiedek 05/06/2019 15:53
berichtRe: Zelfs met een klein pensioentje ben je rijk in Hongarije Nieuw poldertje 07/06/2019 10:14
berichtVBNGB • Voor gepensioneerden in het buitenland – Vereniging Belangenbehartiging Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland Nieuw Donald Troemp 07/06/2019 10:50


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)