Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtOrbán distantieert zich van Spitzenkandidat Weber
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 06 mei 2019 20:42

Orbán distantieert zich van Spitzenkandidat Weber

De christendemocratische kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, Manfred Weber, kan bij de Europese verkiezingen de steun van de Hongaarse regeringspartij Fidesz op zijn buik schrijven. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán maandag gezegd in Boedapest.

Orbáns Fidesz-partij maakt deel uit van de christendemocratische EVP-fractie in het Europees Parlement. Maar de EVP schorste het lidmaatschap van Fidesz in maart, vanwege de aanhoudende anti-Europese retoriek van Orbán.

Orbán zei maandag in Boedapest na een onderhoud met Heinz-Christian Strache, leider van de extreemrechtse regeringspartij FPÖ en vicekanselier, dat de christendemocratische beweging in Europa met rechtse partijen moet samenwerken. 'Wat in Wenen werkt, kan ook in Brussel werken', zei Orbán, verwijzend naar de Oostenrijkse coalitie van de christendemocratische ÖVP en de FPÖ.

Het EVP-lidmaatschap van Fidesz is al lang een bron van ergernis en gêne voor de Europese christendemocraten. Vanwege het inperken van de persvrijheid en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht door Orbán, alsmede dienst voortdurende campagne tegen Brussel, kreeg de EVP het verwijt een autocraat de hand boven het hoofd te houden.

Hongarije kan stemrecht verliezen

Het Europees Parlement riep de EU-lidstaten vorig najaar op om een procedure te beginnen die ertoe kan leiden dat Hongarije zijn stemrecht in de EU verliest. Reden daarvoor volgens het parlement is de ondermijning van de rechtsstaat en vrijheden van Hongaren.

Manfred Weber, verbonden aan de Beierse CSU, probeerde de afgelopen maanden een vergelijk met Orbán te bereiken. Maar dat lukte niet, met de schorsing als gevolg.

Orbán controleert op dit moment twaalf zetels in het Europees Parlement. Die zou Weber goed kunnen gebruiken om te voorkomen dat Frans Timmermans, de 'Spitzenkandidat' van de sociaaldemocratische eurofractie, met het voorzitterschap van de Europese Commissie aan de haal gaat.

Niemand is geschikt'

Na het onderhoud met FPÖ-leider Strache zei Orbán niet wie de Fidesz-politici in het Europees Parlement dan wel steunen voor het voorzitterschap van de Commissie. Dat hangt volgens de Hongaarse premier van de uitslag van de verkiezingen af. 'We zoeken een nieuwe kandidaat. Voor mij is geen van de huidige kandidaten geschikt.'

FPÖ-leider Strache zei in Boedapest te hopen dat Orbáns Fidesz zich aansluit bij de eurokritische fractie Europa van Naties en Vrijheid, die de rechts-nationalistische Matteo Salvini van Lega tracht te vormen. Daaraan doen naast de FPÖ ook de PVV en Rassemblement National van Marine Le Pen mee. Orbán hield op dit vlak zijn kaarten tegen de borst.Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtOrbán distantieert zich van Spitzenkandidat Weber Donald Troemp 06/05/2019 20:42
berichtRe: Orbán distantieert zich van Spitzenkandidat Weberbijlage Nieuw Donald Troemp 06/05/2019 20:44
berichtRe: Orbán distantieert zich van Spitzenkandidat Weber Nieuw Leon 19/05/2019 21:09


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)