Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtEen net vol afgehakte hoofden
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 29 juni 2019 11:07

Een net vol afgehakte hoofden

De Hongaarse premier Viktor Orbán hakketakt doorlopend met de EU. Soms over de Hongaarse rechtsstaat, soms over het opnemen van niet-westerse migranten. Orbán legitimeert zijn verzet tegen dat laatste door te zeggen dat hij pal staat voor het verdedigen van christelijke waarden. Daarvoor heeft Hongarije in de geschiedenis altijd in de frontlinie gestaan, is de boodschap.

Nou mislukte dat glansrijk in de Slag bij Mohács in 1526. Een groot leger van de Ottomaanse sultan Suleiman hakte een kleiner leger van de piepjonge koning Lajos II in de pan. De nederlaag leidde een overheersing van anderhalve eeuw van een flink deel van het christelijke Hongarije door het Ottomaanse Rijk in.

Elk Hongaars kind krijgt nog altijd op school ruim te horen over deze rampdag. Soms gaan ze op schoolreis naar het dorp Satorhely, in de buurt van de Kroatische grens. Daar is in 1976 een monument voor de slag geopend, inclusief beeldentuin.

Hoe levend is die geschiedenis nog voor Hongaren? In het kader van een zomerserie over de Visegrad-landen stapte het FD in Boedapest in de auto om ruim 200 kilometer zuidelijker poolshoogte te nemen.

De omstandigheden bij het monument blijken hetzelfde als op de bewogen 29e augustus van 1526. Het is snikheet; destijds moeten de Hongaarse ridders, die betreurenswaardig weinig water hadden meegenomen, in hun harnas hebben gekookt. Anno nu teisteren miezerige mugjes met enorme bijtkracht de unieke bezoeker.

De houten beelden in de tuin van het monument werken vervreemdend; het beeld van Suleiman met een net vol afgehakte hoofden is van een sprookjesachtige gruwelijkheid. Voor het overige is het terrein uitgestorven, afgezien van een nijvere bladblazer, een dame die tegels veegt en twee jongeren die de kassa bedienen.

Een van hen vertelt dat zelfs Polen en Kroaten (die ook deel uitmaakten van Lajos’ gedoemde legermacht) een kijkje komen nemen bij het monument.

Alleen vandaag dus niet. En de beloofde schoolbussen hebben Satorhely ook al niet gehaald.

De rust rond het monument blijkt bedrieglijk. Archeologen zijn bezig te onderzoeken waar het slagveld nu precies lag. Ze hebben al 1,8 vierkante kilometer onderzocht. Doel is ‘een passende plaats voor herinnering te scheppen in 2026’, meldt een informatiebord. Want dan is het immers vijfhonderd jaar geleden dat de Slag was.

Zo ver is het nog niet. In de kelder van het monument kijkt een Hongaars paar, woonachtig in München, naar een film waarin op gedragen toon het verloop van de ramp wordt verteld. Ze hadden zich meer van deze plaats voorgesteld, zeggen ze later eerlijk bij een ijsje.

Eén detail in de film ontbreekt. Bij de Tweede Slag bij Mohacs in 1687 hakte het Habsburgse leger de Ottomanen in de pan. Bij de credits van de film springt een ander detail in het oog. Dat detail bestaat uit een blauwe vlag met gele sterren.

De Europese Unie heeft de productie deels gefinancierd.

[fd.nl]#Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtEen net vol afgehakte hoofden Donald Troemp 29/06/2019 11:07
berichtRe: Een net vol afgehakte hoofdenbijlage Nieuw Donald Troemp 29/06/2019 11:13


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)