Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /home/customer/www/hongarijeprikbord.nl/public_html/mods/topic_poll/topic_poll.php on line 389
Toeristisch ontwikkelen
Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina


Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtToeristisch ontwikkelen
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 13 januari 2020 08:39

Toeristisch ontwikkelen

[woningkopeninhongarije.nl]

Misschien wil je jouw terrein wel ter beschikking stellen aan vrienden en familie. Die mogen meestal wel bij jou op het terrein staan op voorwaarde dat je daar geen geld voor vraagt of goederen krijgt die een waarde hebben. Vaak stelt de gemeente dan een schrijven op waarin je verklaart geen vergoeding te vragen.
Beste is het navragen bij de gemeente waar je onder valt (járás).

Soms lees je wel eens in een advertentietekst bij de nederlandse makelaars “ideaal als camping, B&B of camperplaats”. Realiseer je dat dit ab-so-luut niets zegt over de juridische kant en dat het al helemaal betekent dat je juridisch gezien daar zomaar aan de slag kan met een toeristische onderneming. Het betekent alleen maar dat een grondstuk groot genoeg zou kunnen zijn of een gebouw groot genoeg zou kunnen zijn. Meer niet.

Wil je het wél commercieel ontwikkelen, dan zal er veel meer moeten gebeuren, wil je dit officieel doen.
Ten eerste is het goed om te weten dat een camping vanaf negen plaatsen altijd een vergunning nodig is. Lees meer over aan welke eisen er worden gesteld aan een vergunning voor een camping van 9 of meer plekken in deze wettekst (in het Engels).

Aan welke eisen je moet voldoen bij een meldingsplicht, dus minder dan 9 plaatsen (maar weer met extra andere voorwaarden), lees je hieronder. Het is dus niet zo dat een camping met 8 plekken zomaar kan zonder regels of meldingsplicht.

Minicamping of B&B starten?

Wil je kleiner blijven dan negen plekken (dus een zogenaamde minicamping) dan heb je te maken met een meldingsplicht bij de gemeente.
Ook dan heb je te maken met uitgebreide regelgeving en controles. Bijvoorbeeld een maximaal aantal gasten per dag, een maximaal aantal bedden (per dag) en nog veel meer voorschriften en regels. Lees meer hierover in deze wettekst 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet.

Als je zonder melding aan de slag gaat, kan je een controle krijgen en aan de hand daarvan een pittige boete.

En eten verzorgen of broodjes leveren of wat dan ook met eten te maken heeft, is ook aan allerlei strenge regels verbonden. In deze wettekst valt ook te lezen waar je allemaal aan moet voldoen als je een officieël een Bed and Breakfest wilt starten of een vakantiewoning wilt verhuren.

Verhuren als vakantiehuis

Als je niet definitief of nog niet definitief verhuisd naar Hongarije dan kan je natuurlijk ook je huis als vakantiehuis verhuren. Misschien wel alleen aan vrienden en familie. Maar je kan ook gaan verhuren aan mensen die je niet kent. Er zijn diverse websites waarop je (betaald) je woning kan adverteren voor verhuur. Je hebt dan natuurlijk wel iemand nodig die in de buurt woont en bijvoorbeeld de sleutels.

Verhuurinkomsten

Officieel moeten de verhuurinkomsten aan de Hongaarse belastingdienst worden opgeven. Ook moet je in de meeste gemeenten in Hongarije bijhouden wie van wanneer tot wanneer blijft in de vakantiewoning omdat er in sommige gemeenten per dag toeristenbelasting betaalt moet worden aan de gemeente. Er zijn diverse voorschriften in deze wettekst (o.a. drinkwater moet voorhanden zijn) waar je aan moet voldoen, onder andere heb je een meldingsplicht richting de gemeente.

Voor alle toeristische ontplooiing geldt: het water moet van drinkwaterkwaliteit zijn, het moet officieel getest worden. Bij een eigen waterbron moet er dus een zuiveringsinstallatie worden geïnstalleerd om er (hopelijk) drinkwaterkwaliteit van te kunnen maken.

Nieuwe wetgeving 2019 – verplichte registratie gasten doorgeven

Daarnaast is er in 2019 nieuwe wetgeving bijgekomen waarin wordt aangegeven dat je ook nog eens van je gasten bepaalde gegevens moet doorgeven aan de Hongaarse Toeristen Bond van de overheid.

Accomodaties (zoals (mini)campings, verhuurhuizen, hotels en B&B’s) moeten uiterlijk 31 december 2019 zich melden bij de notoir van het járás waar ze onder vallen. Je bent verplicht via een speciale online portal (voor accomodaties met maximaal 8 kamers en maximaal 16 bedden is er een gratis App) gegevens van je gasten door te geven aan de Hongaarse Toeristen Bond.

De controle op illegale (lees niet belastingbetalende) minicampings lijkt hiermee geopend. Je meer verdiepen in deze materie? Lees dan dit onderstaande document “NTAK_registratie_2019” eens goed door, het is een Google Translate vertaling naar het Nederlands. Dus het leest een beetje vreemd.

Maar het geeft een goed beeld hoe Hongarije omgaat met ontwikkeling van toerisme.

[woningkopeninhongarije.nl]

Hongarije gaat toeristen controleren

[hongarijeprikbord.nl]

Huisje voor rust-en natuurliefhebbers Csernely

[hongarijeprikbord.nl]

Operation of camp sites

[eugo.gov.hu]

Kemping üzemeltetése

[ugyintezes.magyarorszag.hu]

az üzletek működésének rendjéről

[www.fogyasztok.hu]

HUNGARIAN ORGANISATION FOR THE CAMPSITE BRANCH

[www.camping.hu]Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtToeristisch ontwikkelen Donald Troemp 13/01/2020 08:39
berichtmaar nu word er sterke controle op gedaan en zware boetes uitgedeeld,deze worden zelfs verricht door nederlands sprekende Hongaren ! Nieuw Donald Troemp 14/01/2020 13:48


Ga naar: •DiscussielijstZoekenLog in
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.