Prikpagina Hongarije Startpagina voor Hongarije Hongarijepagina

Overige Prikbord Pagina's

Nederlands talig weerbericht van Hongarije

Wisselkoers van de Hongaarse forint

Vakantiehuis te huur in Hongarije

Brandstofprijzen in Hongarije

Hongarije prikbord :  Hongarije Forum
 
berichtSpanje lijkt wel een politiestaat: zelfs samen in een auto zitten mag niet meer
Gepost door: Donald Troemp ()
Datum: 19 maart 2020 20:30

Spanje lijkt wel een politiestaat: zelfs samen in een auto zitten mag niet meer

Toen Spanje zaterdag de noodtoestand uitriep, ging bijna alles dicht, maar tot verbazing van velen bleven de kapperszaken open. Ouderen die niet zelf hun haar kunnen wassen, mochten niet veroordeeld worden tot de verslonzing, was de gedachte. Maar al snel tekenden de kappers protest aan. Moest niet vooral de gezondheid van die ouderen worden beschermd? Nog geen dag later waren ook de kapsalons gesloten.

Daarmee kent het winkelsluitingsverbod weinig uitzonderingen meer. De Spanjaarden mogen alleen nog de straat op om te gaan werken of om strikt noodzakelijke inkopen te doen, zoals in de supermarkt of bij de apotheek. Tabak, kranten en tijdschriften worden ook gerekend tot de eerste levensbehoeften.

In de kerken wordt nog altijd de mis opgedragen, maar de gelovigen moeten op minstens een meter afstand van elkaar plaatsnemen. Wie op zondag liever in het park wandelt of naar het strand gaat, heeft pech: dat mag niet meer.

De noodtoestand vormt een aanslag op het sociale leven: bij vrienden of familie op bezoek gaan is uit den boze. Ook op straat is het verboden om met z’n tweeën of meer te zijn. Zelfs samen in een auto zitten mag in principe niet (taxi’s uitgezonderd).

De scholen zijn vanzelfsprekend dicht. Alle kinderen moeten thuisblijven, ook als hun ouders ‘vitale beroepen’ hebben. Studenten zijn in het gat gesprongen dat de kinderopvang achterlaat.

Om alle verboden te kunnen handhaven, is Spanje veranderd in een soort politiestaat. Overal in Madrid zie je de agenten van de Policía Municipal, de Guardia Civil en de Policía Nacional, en van het leger – en allemaal werken ze aan de strikte handhaving van het uitgaansverbod. Er zijn in Spanje al ongeveer 100 mensen aangehouden en meer dan 5.000 boetes uitgedeeld: boetes van 600 euro of meer.

De politie is streng, maar blijkt niet ongevoelig voor humor: iemand die door de verlaten straten van Murcia liep in een Tyranosaurus rex-pak, kwam er met een waarschuwing vanaf.

[www.volkskrant.nl]Onderwerp Geschreven door Gepost
berichtSpanje lijkt wel een politiestaat: zelfs samen in een auto zitten mag niet meer Donald Troemp 19/03/2020 20:30
berichtsorry, maar ik móét mijn schaap uitlaten Nieuw Donald Troemp 23/03/2020 18:31


Ga naar: DiscussielijstZoekenLog in
Je naam: 
Je e-mailadres: 
Onderwerp: 
Dit is een gemodereerd forum. Je bericht zal pas zichtbaar worden, zodra deze is goedgekeurd door een moderator of beheerder. (Berichten van leden worden wel direct geplaatst)